Sensoriële beweging

 
De sensoriële beweging is een natuurlijke, efficiënte en lichaamsvriendelijke beweging. Je kan ze waarnemen  door optimaal gebruik te maken van al je zintuigen. Een van die zintuigen is de proprioceptie.

De proprioceptie informeert ons over de oriëntatie, de snelheid en het ritme van onze bewegingen. Daarnaast krijgen onze hersenen ook informatie over spanningsveranderingen en over de algemene toestand van ons lichaam.

In de sensoriële bewegingstherapie leer je beter gebruik te maken van de proprioceptie en je andere zintuigen. Zo ga je op een meer voordelige manier bewegen, waarnemen en handelen.

De sensoriële bewegingstherapie is meer dan alleen maar het corrigeren van verstoorde bewegingspatronen, ze onthult nieuwe waarnemingen en nodigt je uit om de wereld binnenin jezelf te ontdekken. Op die manier laat ze ook toe om opnieuw plezier in het bewegen te krijgen en je eigen lichaam en jezelf te (her)ontdekken.

De fysieke structuur die hierbij een enorme rol speelt, is het bindweefsel of fascia. Het bindweefsel is als een web verspreid in ons lichaam aanwezig. Het speelt een belangrijke rol in ondersteuning, bloed- en lymfecirculatie, uitwisseling van voedingsstoffen en communicatie. De fascia is heel gevoelig en reageert op fysieke en psychische stress waardoor klachten kunnen ontstaan. Met de sensoriële bewegingstherapie kunnen we hierop een positieve invloed uitoefenen en dit proces omkeren.

 

Wil je dit graag zelf ervaren?